E oficial! Bursele studențești se acordă pe tot parcusul anului universitar (12 luni)!

32

ACTUALIZARE (14.07.2017):

Din păcate, avem o veste nu tocmai bună. Așa cum știți, v-am informat că studenții bursieri din anii terminali vor primi bursă până în luna septembrie inclusiv, indiferent de momentul în care aceștia vor susține examenul de finalizare de studii. Aceasta a fost propunerea ANOSR, iar Ministerul Educației Naționale a acceptat-o și a reglementat-o oficial prin Ordinul nr. 4104 din 21.06.2017.

Se pare că anumite universități nu au fost de acord cu această decizie a ministerului și au sesizat Curtea de Conturi în acest sens. Iar Curtea de Conturi a decis că nu există bază legală pentru a acorda studenților din an terminal burse până în luna septembrie inclusiv, atâta timp cât articolul 142, alineatul (7) din Legea Educației Naționale prevede că „persoana admisă la un program de studii universitare de licență, master sau doctorat are calitatea de student, respectiv student-doctorand, pe întreaga perioadă a prezenței sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare și până la susținerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puțin pe perioadele de întrerupere a studiilor”. Așadar, Ministerul Educației Naționale a decis ieri să schimbe decizia luată în 21 iunie 2017 și să modifice criteriile generale de acordare a burselor printr-un nou Ordin (nr. 4355 din 13.07.2017), în așa fel încât studenții din ani terminali să beneficieze de burse doar până în momentul susținerii examenului de finalizare de studii. ANOSR a prezentat Ministerului Educației Naționale mai multe argumente juridice prin care noi considerăm că bursele ar putea fi acordate până în luna septembrie inclusiv și pentru studenții din anii terminali, dar acestea nu au fost acceptate de către reprezentanții MEN, aceștia decizând să țină cont doar de prevederile art. 142, alin. (7) din LEN.

Pentru ca studenții din an terminal să beneficieze de bursă până în luna septembrie inclusiv ar trebui modificată această prevedere din Legea Educației Naționale, dar, fiind vacanță parlamentară, aceasta nu poate fi modificată acum, de urgență, ci abia în toamnă, când este prea târziu pentru cei care ar trebui să beneficieze de bursă până la finalul acestei veri. Așadar, cel puțin în această vară, studenții din ani terminali vor beneficia de bursă doar până la susținerea examenului de finalizare de studii, și nu până în luna septembrie, cum propusese ANOSR și fusese reglementat inițial de minister. Ne pare rău pentru această situație!

ANOSR va face toate demersurile necesare, la toamnă, pentru ca art. 142, alin. (7) din Legea Educației Naționale să fie modificat și, începând de anul universitar viitor, studenții din an terminal să beneficieze de bursă până în luna septembrie inclusiv, indiferent de momentul în care susțin examenul de finalizare de studii.

Pentru studenții bursieri din ceilalți ani de studii nu a intervenit nicio modificare, aceștia vor primi bursă începând din această lună și până în luna septembrie inclusiv.

Veste bună pentru studenți! În urma demersurilor Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), începând chiar din acest an universitar, bursele, indiferent de tipul acestora (sociale, de merit, de performanță), se vor acorda pe toată durata anului universitar (12 luni), inclusiv pe perioada vacanțelor (în același cuantum ca în timpul anului universitar).

A fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523 din 06.07.2017 Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 4104 din 21.06.2017 privind modificarea și completarea Anexei la Ordinul nr. 3392 din 27.02.2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență, care reglementează acest lucru.

De asemenea, studenții înmatriculați în ultimul an de studiu al ciclurilor de licență/master, ce beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii, vor primi același tip de burse/bursă până în luna septembrie a anului respectiv, indiferent de momentul când își susțin examenul de finalizare al studiilor în momentul susținerii examenului de finalizare de studii.

Vă reamintim că, în luna martie 2017, ANOSR a solicitat Camerei Deputaților să modifice legislația de resort în așa fel încât fondul pentru bursele studențești să se acorde pe toată durata anului universitar (12 luni). Amendamentul propus de federație în luna martie a fost adoptat de Camera Deputaților în luna mai, iar în luna iunie, Președintele României a promulgat respectiva lege, intrând în vigoare. Ulterior, ANOSR a solicitat Ministerului Educației Naționale să modifice de urgență în consecință Ordinul de Ministru nr. 3392 din 27.02.2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență, astfel încât studenții să poată beneficia de burse inclusiv pentru perioada vacanțelor încă din acest an universitar.

Reamintim și faptul că, în urma demersurilor ANOSR, în anul 2016 s-a obținut creșterea fondului pentru bursele studențești după o stagnare de mai mult de 6 ani și jumătate, cu 20,29% față de anul precedent (de la 69 la 83 de lei/lună/student bugetat), iar apoi în anul 2017 s-a obținut o creștere cu încă 142,16% a fondului de burse față de anul precedent (de la 83 la 201 lei/lună/student bugetat), totalizându-se o creștere cu 191,3% a fondului pentru burse studențești în anul 2017 față de anul 2015.

42,429 total views, 23 views today

32 de comentarii

 1. Aveti idee cum se procedeaza si in cazul burselor sociale, luam in continuare si cei care am luat bursa sociala pana in iunie

  • Dacă te referi la gratuitatea la transportul feroviar, e în vigoare în continuare, indiferent de vârstă.

 2. Laurențiu on

  Nu aveți idee câți studenți din ani terminali și-au făcut planuri cu aceasta bursa. Noua nu se ia tot chiar daca continuam la master la aceași universitate: de la reduceri in transport și acum văd că și bursele. Nu este deloc normal sa te joci așa cu astfel de legi și ordonanțe doar pentru că există universități panicate că își pierd studenții și primesc bani. Cei care rămân la master ar trebui sa primească in continuare..așa ar fi de bun simț

  • Ne pare foarte rău pentru această situație…

   Calitatea de student se pierde în momentul susținerii examenului de finalizare de studii și se redobândește abia la începutul anului universitar următor. Chiar dacă înscrierea la master e în luna iulie, înmatricularea efectivă se face abia în prima zi a anului universitar următor, adică aproximativ la 1 octombrie.

   Gratuitatea la transportul feroviar e valabilă până în luna septembrie inclusiv, și pentru studenții din an terminal.

 3. Ce prostie..eu daca sunt in an terminal si deja sunt inscris la master la ei cum nu mai am legatura cu facultatea?

  • Calitatea de student se pierde în momentul susținerii examenului de finalizare de studii și se redobândește abia la începutul anului universitar următor. Chiar dacă înscrierea la master e în luna iulie, înmatricularea efectivă se face abia în prima zi a anului universitar următor, adică aproximativ la 1 octombrie.

  • Dacă anul 3 e an terminal, nu, din păcate. Vor primi bursă doar până la susținerea examenului de finalizare de studii.

 4. Si in cazul studentilor din anii terminali licenta, dar care nu si-au dat examenul de licenta si sustinerea lucrarii de licenta anul acesta dar doresc sa isi dea la anul, vor mai primi bursa pe perioada vacantei?? Sunt in aceasta situatie. Multumesc

 5. Nu mi se pare corect ceea ce se intampla. Suntem discriminati. Si noi am muncit pentru bursa respectiva, la fel ca ceilalti studenti. Si noi avem dreptul la vacanta si la bursa, la fel cum au ei. De ce se creeaza astfel de bariere? E dezgustator ce se intampla. Asta pe langa faptul ca multi dintre noi ne-am bazat pe bursa. Nu e vorba de bani, e vorba despre discriminarea ce se produce in randul educatiei.

  • Pentru că, din păcate, există o prevedere legală care spune că statutul de student se pierde în momentul susținerii examenului de finalizare de studii, iar Ministerul Educației Naționale nu vrea să acorde burse celor care nu mai sunt considerați a fi studenți… Nici nouă nu ni se pare normală situația, dar nu avem ce să facem acum. Pentru anul universitar următor vom încerca să rezolvăm problema, modificând la toamnă prevederea din Legea Educației Naționale.

 6. Nici macar nu mai e vorba de bani aici.. Mi se pare discriminare in cele mai subtile moduri.. celor care au reusit sa termine facultatea li se ia acest drept. Pana la urma e vorba de o vara. Si noi am muncit pentru notele noastre la fel ca si ceilalti.. nu e vina noastra ca examenul de licenta se da la inceputul lui iulie si nu la sfarsitu verii sau ca nu ne putem sustine toti licenta in februarie.. in plus, banuiesc ca cei care iau bursa or sa continue mai departe la masterat. E nedrept ce se intampla.. nu e vorba de bani, e vorba de situatia in care suntem pusi..

  • Din păcate, există o prevedere legală care spune că statutul de student se pierde în momentul susținerii examenului de finalizare de studii, iar Ministerul Educației Naționale nu vrea să acorde burse celor care nu mai sunt considerați a fi studenți… La schimbarea ciclului de studii, interpretarea e că nu mai deții calitatea de student din momentul susținerii examenului de finalizare de studii și până la începerea anului universitar următor. Chiar dacă înscrierea la master se face în iulie, înmatricularea efectivă se face abia începând cu prima zi a anului universitar următor, adică aproximativ la 1 octombrie. Nici nouă nu ni se pare normală situația, dar nu avem ce să facem acum. Pentru anul universitar următor vom încerca să rezolvăm problema, modificând la toamnă prevederea din Legea Educației Naționale.

 7. Cei de la UBB au acordat bursă studenților din an terminal, pentru luna iunie, în cuantum mai mic (din cauza începerii sesiunii). Există șanse să primim diferența de pe luna iunie plus cele câteva zile din iulie până la susținerea examenului de licență? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  • Da, diferențele trebuie să se acorde, până la ziua susținerii examenului de finalizare de studii inclusiv.

 8. Daca am inceput sa iau bursa din semestrul 2 anul 1 de master, o sa iau bursa pana la terminarea semestrului 1 din anul 2 ? Nu inteleg la ce se refera 12 luni durata anului universitar.

  • Nu. Fiecare universitate decide dacă acordă bursele anual sau semestrial. Dar, oricum ar fi, bursele se acordă din nou după clasamentele întocmite la începutul anului universitar, pentru un semestru sau un an, după cum decide universitatea. Dacă decide să acorde bursele semestrial, la începutul semestrului 2 se face un nou clasament și o nouă listă de bursieri. Ideea e că bursele se vor acorda neîntrerupt, nu se va mai scădea nicio zi de vacanță din cuantumul acordat.

 9. Calinescu Amalia on

  Logica lor legala nu are, de fapt, nicio logica, de aceea se pot face reglementari in acest sens incepand cu anul urmator.
  Un argument foarte solid ar fi faptul ca figurez ca masterand pana in septembrie 2017(inclusiv), atat cat dureaza anul universitar. O dovada solida in acest sens este faptul ca pot folosi carnetul de masterand in oricare din situatiile in care acesta mi se cere(de exemplu, pentru orice tip de reducere studenteasca) si in aceasta perioada in care, practic, figurez, in vacanta, din punct de vedere legal.Atata timp cat carnetul meu de student masterand este valabil in aceasta perioada , eu sunt inca studenta masteranda. Altfel, carnetul meu de student nu ar fi considerat un act valid – ceea ce nu este adevarat din punct de vedere legal.
  Si a doua observatie: Daca aceasta reglementare este valabila din acest an, ar trebui sa primesc bani din urma, pentru ca pe tot parcursul anului universitar au fost mau multe vacante neplatite.
  Va rog sa-mi spuneti unde pot face un memoriu in acest sens. Sau poate puteti face dumneavoastra un memoriu colectiv, iar noi sa-l putem semna. Nu cred ca trebuie sa ne consolam cu faptul ca ei au spus Nu, dupa ce spusesera Da.
  Multumesc.

  • Decizia e a Ministerului Educației Naționale. La ei puteți depune memorii… Noi în acest moment nu prea avem ce să mai facem. O să încercăm să rezolvăm problema în toamnă, pentru anul universitar următor.

   • Calinescu Amalia on

    Cu siguranta voi trimite ministerului o petitie in acest sens, scotand in evidenta incompatibilitatile create de interpretarea in acest fel a articolului de lege referitor la statutul de student al celor din anii terminali. Ar fi fost bine daca ar fi fost sustinuta si de dumneavoastra, pentru ca un act oficial scris trimis ministerului trebuie sa primeasca tot un raspuns in scris in termenul legal de 30 de zile. Pozitia actuala a ministerului, prezentata de acesta intr-un document scris, scoate la iveala modalitatea gresita a acestuia de a interpreta acest articol de lege. Cu atat mai mult cu cat acesta este dispus sa remedieze situatia din toamna – adica recunoaste, practic, printre randuri interpretarea defectuoasa din prezent a articolului de lege.

 10. Deci daca nu mi-am dat licenta in vara si vreau sa o dau in toamna primesc pana in septembrie bursa?

 11. Calinescu Amalia on

  Pentru cei care doresc, am creat grupul Studentilor din ani teminali aici: https://www.facebook.com/groups/444934399213003/

  Eu o sa formulez o petitie individuala in acest sens si o s-o trimit cel tarziu maine seara pe emailurile puse la dispozitie de minister(si sunt destule!).Am vorbit si cu autoarea petitiei online, care si ea vrea, la randul ei, sa faca acelasi lucru.Daca vreti sa trimiteti o astfel de petitie, scrieti pe grupul pe care l-am creat in acest sens si o sa pun pe grup maine atat petitia, cat si adresele de email ale ministerului. Nu trebuie decat sa completati numele vostru inainte de a o trimite. Imaginati-va impactul emotional pe care il pot avea cel putin 1000 de petitii de acest fel in emailurile ministrului si consilierilor lui. Asta pe langa impactul legal – pentru ca legea este interpretata unilateral in mod intentionat de catre cei din minister si de catre curtea de conturi. O astfel de interpretare a dat nastere la niste incompatibilitati legale care trebuie neaparat sesizate – si nu verbal, ci in scris.O astfel de petitie trebuie sa primeasca un raspuns tot in scris in termenul legal de 30 de zile – adica cei din minister sunt obligati sa raspunda la toate petitiile care vor fi trimise in nume propriu. In aceasta situatie, petitiile individuale au mai mare putere decat cele colective – cu atat mai mult daca ar avea un continut comun, care sa arate ca au fost concepute de o minte colectiva.Putin ajutor si din partea ANOSR, caruia ii multumesc pe aceasta cale pentru minunile pe care a reusit deja sa le infaptuiasca cu aceste burse, si nu numai.

 12. Calinescu Amalia on

  Totusi, cum ramane cu bursele care trebuiau acordate pentru celelalte trei vacante din acest an universitar?Am inteles pozitia MEN pentru vacanta de vara in ceea ce-i priveste pe studentii din anii teminali, dar trebuie sa facem demersuri extreme pentru a primi aceste diferente?Ele sunt perfect legale si trebuiau deja acordate studentilor care au terminat studiile odata cu sustinerea examenelor finale, asa cum subliniaza MEN.

Leave A Reply