Studenții solicită adoptarea în regim de urgență a amendamentului care le asigură participarea în proporție de 25% la alegerea rectorului

0

Update: Până în prezent, am primit răspuns la adrese din partea Partidului PRO România, Partidului Național Liberal (PNL) și Uniunii Maghiare Democrate din România (UDMR), o întâlnire stabilită fiind cu UDMR în data de 25 iunie 2019, ora 10:00. 

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) continuă demersurile pentru confirmarea studenților ca parteneri cu drepturi depline ai comunității academice, prin obținerea unei ponderi de 25% a participării acestora în procesul de alegere a rectorului. În acest sens, studenții solicită Parlamentului României adoptarea în regim de urgență a amendamentului propus la Legea nr. 1/2011 a educației naționale, prin care se asigură această pondere.

Dat fiind că în anul universitar 2019-2020 instituțiile de învățământ superior își vor alege rectorul, constatăm cu îngrijorare faptul că ar putea fi a treia oară când studenții nu contează cu adevărat în procesul de alegere a rectorului, conform actualei legislații. Acest fapt este demonstrat de ponderea redusă a studenților în acest proces, media la nivel național fiind de 12,18%, existând și universități în care studenții reprezintă doar 3% din corpul electoral (conform Raportului realizat de ANOSR privind Participarea studenților la alegerea rectorului – creșterea ponderii la 25% din totalul electoratului).

În contextul în care amendamentul la Legea nr.1/2011 a educației naționale, propus de ANOSR, care vizează această creștere a ponderii studenților la 25% în alegerea rectorului, a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia pentru Învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, le solicităm formațiunilor politice reprezentative din Parlamentul României să urgenteze procedurile pentru realizarea acestui deziderat. Astfel, astăzi, 10 iunie 2019, ANOSR a trimis o serie de adrese către partidele politice, prin care a explicat necesitatea amendării Legii nr. 1/2011 a educației naționale și, mai mult, forma amendamentului propus de către studenți.

Deși forma adoptată de Comisia din Camera Deputaților este menită să asigure o participare de 25% a studenților în alegerea rectorului, considerăm necesară adoptarea amendamentului propus în forma sa inițială, în regim de urgență, pentru asigurarea aplicabilității acestuia.

Amintim faptul că demersul ANOSR este susținut de Organizația Studenților din Europa (ESU – European Students’ Union), prin Rezoluția adoptată în unanimitate de liderii studenților din peste 40 de țări ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS), în cadrul ultimei Adunări Generale ESU.

Adrese:

583 total views, 9 views today

Share.

Leave A Reply